De Alkmaarse ‘godfather’ van specialty coffee

We drinken iedere dag koffie en toch kent vrijwel niemand Alfred Peet (1920-2007), de koffiepionier uit Alkmaar die zo bepalend was voor onze koffiecultuur.

Alfred Peet bij de koffiebrander, eind jaren zestig.

Vanuit Amerika ontketende hij een halve eeuw geleden een koffierevolutie. De drie oprichters van Starbucks, maar ook vele andere toonaangevende koffieondernemers leerden bij hem het vak en noemen hem ‘de godfather van de kwaliteitskoffie’.

Voor het eerst is het levensverhaal van Peet opgetekend, in het boek ‘De man die de wereld koffie leerde drinken’ en de vertaling ‘The Coffee Visionary. The Life and Legacy of Alfred Peet’ (verschijnt 26 juni 2018).

Koffieketen

In 1966 richtte Peet aan de Amerikaanse westkust Peet’s Coffee & Tea op, een koffiewinkel die uitgroeide tot een landelijke keten.

Peet kwam met koffies uit verschillende landen, hij brandde de bonen zelf in zijn winkel en leerde klanten over koffie. Mensen stonden in de rij om in de hippe zaak van de ‘Dutch coffeemaster’ hun koffie te halen.

Vakmanschap

Jim Reynolds (l) en Alfred Peet in Kenia, samen met twee medewerkers van een lokaal koffiebedrijf
Alfred Peet (tweede van rechts) proeft koffie in Kenia, jaren zeventig.

Peet onderscheidde zich door zijn enorme kennis en vakmanschap, maar hij werd ook gevreesd om zijn hoge eisen en genadeloze kritiek. Hij werd rijk als koffieondernemer, maar zijn manier van werken eiste ook zijn tol op persoonlijk vlak.

Het ondernemerschap van Peet is terug te zien in een jongere generatie Nederlandse koffiepioniers. Ook zij komen in het boek naar voren.

Auteur

‘De man die de wereld koffie leerde drinken’ is geschreven door Jasper Houtman, eindredacteur bij Het Financieele Dagblad.